<style>.lazy{display:none}</style>BM Koordinatörü: Haiti'nin Başkentinde 'son Derece Endişe Verici' Koşullar Kötüleşiyor | Ulusal Gündem
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
22°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

    BM koordinatörü: Haiti’nin başkentinde ‘son derece endişe verici’ koşullar kötüleşiyor

    BM koordinatörü: Haiti’nin başkentinde ‘son derece endişe verici’ koşullar kötüleşiyor
    21.03.2024 23:19
    A+
    A-

    BM İnsani Yardım Koordinatörü, oradaki BM İnsani Yardım Koordinatörü, çetelerin harap ettiği başkent Haiti’deki durumun, Port-au-Prince’teki koşulların artan açlığın ve ateşli silah kurbanlarını tedavi edecek hastanelerdeki ciddi eksikliklerin ortasında kötüleşmeye devam etmesi nedeniyle endişe verici olmaktan “son derece endişe verici” hale geldiğini söyledi.

    Haiti’den video bağlantısı aracılığıyla BM Genel Merkezi’nde gazetecilere brifing veren Ulrika Richardson, “ Şiddetin başkentten ülkeye yayılmasına izin vermememiz önemli” dedi.

    Geçtiğimiz haftalarda hapishanelere, limanlara, hastanelere ve saraya yönelik çete saldırılarının başladığını ancak son birkaç günde bu ağır silahlı grupların başkentin yeni bölgelerine doğru ilerlediğini söyledi.

    Başkentte her gün artan gerilimi, silah seslerini ve korkuyu anlatırken, ” Endişe verici boyutta insan acısı var ” dedi.

    Ölümler, açlık ve toplu tecavüz

    2.500’den fazla kişinin öldürüldüğü, kaçırıldığı veya yaralandığı korkunç insan hakları ihlallerinin devam ettiğini söyleyen yetkili, kadınlara yönelik işkence ve “toplu tecavüz” ile cinsel şiddetin yaygın olduğunu vurguladı. 

    “Zaman bitiyor” – 

    Haiti’deki BM İnsani Yardım Koordinatörü

    Üç milyondan fazlası çocuk olmak üzere toplam 5,5 milyon Haitilinin yardıma ihtiyacı vardı . Giderek artan sayıda gençte yetersiz beslenme rapor edildiğinden, gıda güvenliği ciddi bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Ayrıca Haitililerin yüzde 45’inin temiz suya erişimi yok.

    Haiti’nin ” kıtlıktan bir adım uzakta ” olduğu konusunda uyaran Haiti, 674 milyon dolar gerektiren ancak yalnızca yüzde altısı finanse edilen insani müdahale planına acil destek çağrısında bulundu.

    Daha fazla fonla Haiti halkına yardım etmek için “daha fazlasını yapabiliriz” dedi ve ” zamanın daraldığını ” söyledi.

    Hayat kurtaran malzemelere acil ihtiyaç var

    İnsani Yardım Koordinatörü, BM destekli Haiti uçuşlarının, artan sayıda ateşli silah kurbanını tedavi eden hastaneler için kan nakli torbaları da dahil olmak üzere bazı hayat kurtarıcı malzeme sevkiyatı getirdiğini söyledi.

    Aynı zamanda havaalanının ticari trafiğe kapalı olması, ilaçlar da dahil olmak üzere temel malların ithalatını imkansız hale getiriyor. Ulusal liman faaliyette ancak çevredeki alanlar çeteler tarafından kontrol edildiğinden limana erişim zor.

    Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ), Port-au-Prince’teki sağlık tesislerinin yarısından azının normal kapasitede çalıştığını ve güvenli kan ürünlerine, anesteziklere ve diğer temel ilaçlara acil ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

    Dünya Gıda Programı’na göre 1,4 milyon insan acil düzeyde açlıkla karşı karşıya ve hayatta kalabilmek için yardıma ihtiyaç duyuyor.Tweet URL’si

    DSÖ hızlı finansman çağrısında bulundu

    Sağlık koşulları hakkında bilgi veren BM sağlık kurumu, geçen yılın sonundan bu yana düşüş gösteren kolera salgınının, krizin devam etmesi durumunda yeniden alevlenebileceğini söyledi. 

    Kolera müdahale faaliyetleri ve veri gözetimi son dönemdeki şiddet olaylarından zaten etkilenmiş durumda ve DSÖ’ye göre, yakıt kıtlaşırsa ve temel tıbbi malzemelere erişim yakın zamanda iyileştirilmezse durum önümüzdeki haftalarda önemli ölçüde daha da kötüleşebilir.

    DSÖ başkanı, durumu kötüleşenlere yardım etme çabalarına hızlı destek verilmesi çağrısında bulundu.

    Tedros Adhanom Ghebreyesus, ” Tüm ortaklara ve kamuoyuna Haiti halkını unutmamaya çağrıda bulunuyoruz ” diyerek, insani yardımlara güvenli ve engelsiz erişim, sağlık çalışanlarının güvenliğinin garanti altına alınması ve sağlık tesislerinin korunması çağrısında bulundu.

    DSÖ ve Pan Amerikan Sağlık Örgütü’nün (PAHO), Sağlık Bakanlığı’na ve diğer ortaklara su, sanitasyon ve hijyen ile yerinden edilmiş kişilere yönelik merkezlerde hastalık gözetimi de dahil olmak üzere malzeme ve lojistik konularında destek verdiğini söyledi.

    BM şefi: Destek misyonu hâlâ ‘kritik’

    BM sözcü yardımcısı Farhan Haq Perşembe günü yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri António Guterres’in, geçen hafta başbakanın istifasının ardından üzerinde mutabakata varılan geçiş düzenlemelerinin uygulanmasına yönelik ivmenin korunması ve uygulanması yönünde çaba gösterilmesi yönünde çağrıda bulunduğunu söyledi.

    BM şefi, Haitili paydaşların tümünün Geçici Başkanlık Konseyi’ne aday gösterdiği yönündeki raporları memnuniyetle karşıladığını belirterek, BM’nin Haiti’deki ofisi BINUH aracılığıyla ülkeyi demokratik kurumları yeniden kurma çabalarında desteklemeye devam edeceğini ekledi.

    “Çok uluslu misyonun hızlı bir şekilde konuşlandırılması, yalnızca tamamlayıcı çabaların başarılı olabilmesi nedeniyle siyasi ve güvenlik yollarının paralel olarak ilerleyebilmesini sağlamak açısından kritik olmaya devam ediyor ” dedi.

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Ulusal Gündem sitesinden daha fazla şey keşfedin

    Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

    Okumaya devam et

    Optimized with PageSpeed Ninja